Poliţia din Serbia a arestat mai mulţi responsabili de top ai unei bănci locale intrate în faliment, suspectați că au acordat împrumuturi fără asigurare, ceea ce a dus la pierderi de aproape 300 milioane de euro. Sursa: Reuters
Este vorba de primele arestări la nivel înalt de la venirea la putere a guvernului condus de socialişti, potrivit agențiilor de presă.
Procurorul sârb pentru crima organizată a precizat, aseară, că directorii de la Agrobanka şi de la două companii private au fost arestaţi, fără a da nume.
Potrivit presei sârbe, între cei arestaţi se numără fostul preşedinte al Agrobanka, Dusan Antonici. În total, şapte persoane au fost arestate într-o operaţiune derulată în comun de Ministerul de Interne şi Parchetul pentru crima organizată.
Noul guvern de la Belgrad l-a acuzat pe fostul guvernator al Băncii Centrale, Dejan Soskici, de neglijenţă, pentru prăbuşirea Agrobanka, după ce autorităţile au descoperit că, în 2011, a înregistrat pierderi de 29,7 miliarde de dinari (circa 250 milioane de euro), care nu apăreau în audit.
Statul sârb deţinea 20% din bancă. Banca Centrală a Serbiei i-a retras licenţa de funcţionare în mai, fiind lansate procedurile de faliment.
Demisii la vârf
Soskici a respins azuațiile şi a afirmat că Banca Naţională a reacţionat imediat ce au ieşit la iveală neregulile. Ulterior, el şi-a prezentat însă demisia, pe fondul încercărilor guvernului de a-şi întări controlul asupra băncii centrale.
Luni, în locul său a fost numită deputata Jorgovanka Tabakovici, reprezentantă a coaliţiei de la putere, ceea ce a alimentat îngrijorarea legată de independenţa politicii monetare a Serbiei.
Ministrul sârb al Finanţelor şi Economiei, Mladjan Dinkici, a declarat, azi, că este imposibil ca Banca Naţională a Serbiei să nu fi ştiut de abuzurile şi pierderile de la Agroba