Cota redusă de TVA nu are şanse anul acesta, lupta se dă pentru achitarea TVA la încasarea facturii. Sfârşitul de săptămână se anunţă "fierbinte" şi la figurat pentru guvernul Ponta, care va încerca pe ultima sută de metri a negocierilor cu FMI pe noua scrisoare de intenţie să convingă experţii străini să accepte aplicarea încă din acest an a unor măsuri fiscale de stimulare a economiei deja promise.
Discutarea schimbărilor fiscale cu impact puternic precum reducerea TVA la produsele agroalimentare şi eventuala impozitare diferenţiată a veniturilor se amână până în noiembrie, când va fi analizat bugetul pe 2013, deci nicio şansă să intre în vigoare mai devreme de 1 ianuarie. Poziţia de principiu a FMI este că atingerea ţintelor de deficit bugetar nu trebuie pusă în pericol, iar reducerea TVA pentru alimente nu este o măsură prea bună, inclusiv din cauza capacităţii administrative reduse a Finanţelor.
"Scrisoarea de intenţie, care este documentul ce concretizează rezultatul negocierilor, ne va fi înmânată de partenerii noştri internaţionali vineri. În cursul zilei de vineri şi apoi sâmbătă şi probabil şi duminică vom discuta pe text şi vom ajunge la un consens pe toate formulările şi pe toate cifrele de acord", a declarat ieri ministrul de finanţe Florin Georgescu, după întâlnirea cu delegaţia FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale de la Palatul Victoria.
Guvernul încă se luptă pentru aplicarea sistemului de achitare a TVA la momentul încasării facturii - o măsură considerată salutară de către numeroşi membri ai mediului de business. "O să discutăm în acest weekend. Înţeleg că decizia este favorabilă. Da, o vom introduce. E o discuţie despre termen şi îl vom discuta în weekend. Cel mai târziu va fi 1 ianuarie 2013, dar recunosc că ne-am dori să facem lucrul ăsta mai devreme. Decizia sper s-o avem până