Mai multi oameni de stiinta care se ocupa cu studierea fosilelor din nordul statului Kenya au descoperit doua noi specii de hominizi care ar fi traiat in urma cu doua milioane de ani.
Aceasta descoperire arata ca in Africa au coexistat alte doua specii de hominizi, diferite de Homo erectus: Homo habilis si Homo rudolfensis, noteaza BBC.
Studiul a fost publicat in revista britanica Nature.
Antropologii au gasit un craniu si doua mandibule, care se alatura descoperirilor facute in perioada 2007-2009, in apropiere de lacul Turkana, in cadrul proiectului de cercetari stiintifice Koobi Fora (KFRP).
Aceste noi fosile confirma ca Homo rudolfensis a fost o specie separata de Homo erectus.
"Acum este clar ca cele doua specii de hominizi au trait in acelasi timp cu Homo erectus. Evolutia umana nu a urmat in mod evident o linie dreapta", a declarat savantul Fred Spoor, de la Institutul Max Planck.
Dezbaterea despre numarul de specii de hominizi care au trait la inceputul pleistocenului a fost deschisa in 1972, odata cu descoperirea, in cadrul proiectului KFRP, a unui craniu - cunoscut sub denumirea "KNM-ER 1470" - in situl arheologic Koobi Fora din Kenya. Acestui craniu i-a fost atribuita initial o vechime de 2,8 milioane de ani. Ulterior, vechimea lui a fost revizuita la 1,9 milioane de ani.
Morfologia craniului KNM-ER 1470 este neobisnuita, iar comparatiile erau dificil de realizat, intrucat craniului ii lipseau mandibula si dintii. In plus, acea descoperire a ramas una izolata.
Insa acum cele trei fosile descoperite au permis completarea "portretului".
Potrivit cercetatorului Meave Leakey, coordonatorul proiectului KFRP, aceste noi rezultate dovedesc complexitatea evolutiei umane.
Mai multi oameni de stiinta care se ocupa cu studierea fosilelor din no