Guvernul si-a redus estimarea de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, dar analistii considera ca prognoza Executivului ramane totusi optimista avand in vedere deteriorarea cererii externe si seceta din agricultura.
Premierul Victor Ponta a explicat aceasta diminuare a cresterii economice prin faptul ca este „generata de efectele secetei asupra agriculturii”, dar a dat vina si pe fostul Guvern care a fost „hiperoptimism” in estimarea absortiei fondurilor europene.
Atragerea fondurilor europene se anunta a fi un esec si in 2012, avertizeaza economistii, desi la inceput de an fostul premier Emil Boc sustinea ca in Romania vor intra 6 miliarde de euro.
De altfel, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara la inceputul saptamanii, dupa intalnirea avuta cu delegatia FMI, ca Romania trebuie sa absoarba in acest an aproape 950 milioane euro si peste 7,5 miliarde euro in 2013, pentru a evita dezangajari de fonduri europene.
In prezent gradul de atragere al fondurilor europene (agricultura si politica de coeziune) este de 27%. In schimb, rata de absortie pentru politica de coeziune este 9,91%, desi tinta asumata de Guvern este de 20%.
„Avand in vedere ca perspectivele economice pentru zona euro s-au deteriorat pentru acest an, cu impact asupra exporturilor romanesti si a industriei, dar si datorita semnalelor descurajante din agricultura, o astfel de ajustare in scadere a prognozei de crestere pentru intregul an era de asteptat. In plus, cu toate ca absorbtia fondurilor structurale europene s-a accelerat in prima parte a anului fata de anii precedenti, totusi a ramas semnificativ sub planul guvernului, iar perpectivele nu sunt incurajatoare datorita stoparii platilor pentru anumite programe in anumite perioade datorita investigatiilor Comisiei Europene (pe baza unor suspiciuni de frauda in anumite cazuri)