Atenţie la ofertele de vacanţă false! EVZ vă arată cum să verificaţi dacă agenţia la care aţi apelat este pe lista neagră. Sursa: MARIAN ILIE
Turiştii reclamă la ministerul de resort în special serviciile de transport şi de cazare, lipsa chitanţelor sau faptul că operatorii evită să precizeze că nu au licenţă.
Alina Pantazi, din Piatra Neamţ, a plătit în luna mai 500 de euro pentru un sejur în Grecia, ce urma să aibă loc în iulie.
"Iniţial, plecarea era cu avionul. Cu o săptămână înainte de vacanţă, am fost anunţată că plec cu autocarul, preţul sejurului rămânând acelaşi", se plânge ea.
Lista neagră a agenţiilor de turism care dau ţepe
Ministerul Turismului a fost asaltat în această vară cu reclamaţii legate de ofertele false ale agenţiilor. Inspectorii instituţiei au verificat sesizările, multe adeverindu-se.
"Un număr de 177 de agenţii de turism au fost sancţionate în urma unui control efectuat de inspectorii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT)", se precizează întrun comunicat al instituţiei.
Sancţiunile operatorilor au constat în suspendarea sau retragerea licenţei. Pentru siguranţa turiştilor, MDRT actualizează permanent şi postează pe site-ul propriu lista agenţiilor de turism licenţiate şi a agenţiilor cu licenţa retrasă de pe teritoriul României (http:// www.mdrt.ro/turism/unitati- clasificate).
Tot aici se pot verifica unităţile de cazare clasificate, centrele de informare turistică şi lista ghizilor care deţin atestat. "Consider că este util pentru turişti să ştie că pot verifica dacă o agenţie de turism deţine licenţă sau nu, dacă un hotel sau o pensiune este clasificată sau nu", a declarat secretarul de stat în MDRT Cristian Bărhălescu.
Cine are neplăceri în concediu poate face reclamaţii la minister, la Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism şi la Protecţia Consumatorului.