Autorităţile americane de reglementare a sistemului bancar îşi intensifică campania de decredibilizare a sistemului bancar britanic antrenând, în ultimele săptămâni, în vârtejul acuzaţiilor publice cele mai reputate bănci ale Albionului.
Deja, Londra a intrat în panică şi începe să repudieze vehement strategia colegilor de dincolo de Atlantic. Aici însă, campania se transformă într-un circ mediatic, autorităţile jucând alternativ rolul poliţistului bun sau al celui rău.
Bomba atomică a finanţelor ameninţă încă o bancă
Departamentul serviciilor financiare al statului New York a descris banca britanică Standard Chartered ca un grup “asasin” acuzând-o de încălcarea embargoului american impus asupra tranzacţiilor cu Iranului.
Acuzaţiile au fost respinse vehement de Standard Chartered, care totuşi a recunoscut o eroare echivalentă cu 14 miliarde $ faţă de 250 miliarde avansate de autorităţile americane.
Banca joacă însă tare în această partidă cu autorităţile americane pentru că este ameninţată de către americani cu bomba atomică bancară: retragerea licenţelor de funcţionare pe teritoriul SUA.
O ameninţare similară a fost vehiculată în cazul băncii franceze Crédit Lyonnais (în cazul afacerii Executive Life) sau la adresa UBS (în afacerea de evaziune fiscală). De fiecare dată SUA a câştigat în stil mare.
Pentru Standard Chartered, pierderea licenţei americane este echivalentă cu închiderea canalelor de finanţare bazate pe moneda americană. Asta înseamnă moartea unui instituţii construite cu contribuţia imperiului britanic şi care a devenit unul dintre cele mai mari nume ale finanţelor comerciale internaţionale. O bancă a cărei reputaţie este impecabilă nefiind antrenată în criza subprime şi care nu a costat nici un penny contribuabilul englez.
Numai că în acest dosar nu este vorba doar de Standard Chartered.
De ambele păr