Demisia din Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a Monei Pivniceru nu rezolvă problema incompatibilității funcțiilor de ministru - judecător. Sursa: CODRIN PRISECARU
Chiar dacă CSM aprobă transferul fostei colege către Ministerul Justiţiei, acest lucru nu se poate legaliza, deoarece se opune Constituţia. În articolul 125 alineatul 3 se arată, fără echivoc , faptul că "Funcţia de judecător este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior".
O altă problemă o ridică un articol din statutul magistraţilor, potrivit căruia "magistraţii nu pot să facă parte din partide sau formaţiuni politice şi nici să desfăşoare activităţi cu caracter politic".
Face politică
Chiar dacă Mona Pivniceru nu se înscrie în PSD sau PNL, simpla participare la şedinţele de guvern o determină pe Pivniceru să facă politică. Un alt principiu democratic care s-ar încălca dacă Pivniceru ar fi numit ministru ar fi acela al separaţiei puterilor în stat.
Executivul, legislativul şi justiţia nu ar trebui să interfereze. În caz contrar, Mona Pivniceru aparţine în acelaşi timp justiţiei şi guvernului, lucru de neacceptat. Potrivit legii transparenţei, funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu orice orice altă funcţie publică de autoritate, cu excepţia celei de parlamentari ori a altor situaţii prevăzute de Constituţie.