Procurorii arată în referat şi modalităţile prin care listele electorale ar urma să fie micşorate. Într-o discuţie dintre funcţionarii publici care se ocupau de operaţiunea de condesare a listei electorale, aceştia discută cum în judeţul Gorj ar fi murit fictiv, într-o lună de zile, 40 000 de persoane. Anchetatorii spun că prin creşterea numărului de morţi, funcţionarii ar fi încercat reducerea numarului de votanţi.
Citeşte mai jos interceptările din dosar:
Pentru a ascunde acest demers au fost efectuate mai multe analize şi variante de lucru. În vederea atingerii acestui scop infracţional, s-a optat inclusiv pentru reducerea fictivă a populaţiei în unele judeţe, iar una dintre modalităţile de obţinere a acestui rezultat era creşterea numărului de persoane care figurează în bazele de date ca fiind decedate.
Astfel, în ziua de 06.08.2012, la ora 17:45:45, are loc o discuţie între funcţionarii cu atribuţii în gestionarea acestor date:
DOMN: Da. Şi astăzi vorbesc ăştia pe la...că oamenii s-au pus pe treabă. Acum: unii nu vor, spun că e ilegală, că nu au competenţă.
DOAMNĂ: Ce anume?
DOMN: Să, mă rog, să cureţe, nu ştiu, să actualizeze, să nu ştiu ce! Să ciocăne, să actualizeze, să bla bla bla. Alţii, spun că deja s-au apucat şi au găsit vreo 40.000 morţi dar de atunci încoace, niciunii...
DOAMNĂ: 40.000 unde? La nivel de ce?
DOMN: La Gorj, la Gorj, subprefectul de Gorj.
DOAMNĂ: Că a găsit?
DOMN: Da, sau în perioada de după s-au înregistrat 40.000 de decese dar nu erau prinse, dar nu erau astea în, nu făceau parte din listele electorale.
DOAMNĂ: În perioada de după ce?
DOMN: De după referendum. Nu ştiu cum au murit într-o lună 40.000 la Gorj!
DOAMNĂ: S-au înregistrat 40.000 de morţi în Gorj?
DOMN: Da mă, da, da, da!
DOAMNĂ: Doamne iartă-mă, Dumnezeule!
DOMN: Pe de