Deprecierea puternică suferită de leu în raport cu euro şi dolarul american în luna iulie i-a făcut pe investitori să îşi protejeze economiile investind în fonduri mutuale denominate în valute. Acest tip de fonduri au atras aproape jumătate din intrările nete totale de 136 mil. lei la nivelul pieţei, potrivit statisticilor lunare emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).
Fondul Raiffeisen Euro, denominat în moneda europeană, a atras cele mai consistente sume de la investitori, în valoare netă de 49,7 mil. lei şi a ajuns astfel la active de 1,206 mld. lei. Fondul investeşte în depozite bancare şi titluri de stat denominate în euro şi a obţinut un randament în lei de 13,86% în ultimele 12 luni (31 iulie 2011-31 iulie 2012). Calculat în euro, randamentul este de 6,1%. În luna iulie, marcată de instabilitatea politică cauzată de referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, leul s-a depreciat cu 2,7% în raport cu euro şi cu 5,3% în raportul cu dolarul american. Privind la ultimele 12 luni, deprecierea suferită de leu în raport cu euro este de 7,76%, iar deprecierea suferită în raport cu dolarul american este de 25,46%.
Astfel că fondurile denominate în valută au câştigat nu doar din teama investitorilor că leul slab le depreciază economiile, dar şi de faptul că randamentele sunt mai mari atunci când sunt convertite în lei.
Pe locul secund se situează fondul BRD Simfonia 1 denominat în lei, care a atras de la investitori intrări nete de 44,1 mil. lei. Fondul a obţinut un randament în lei de 6,05% în ultimele 12 luni.
Fondul Raiffeisen USD, singurul fond de investiţii denominat în dolari de pe piaţa locală, a atras de la investitori 12,7 mil. lei luna trecută. Randamentul fondului pe ultimele 12 luni este de 3,1%, însă câştigul urcă până la 28,57% atunci când este raportat