Cum criza datoriilor şi nevoia de a apăra interesele naţionale în faţa celor generale scot tot mai mult în evidenţă problemele de structură ale Uniunii Europene şi zonei euro, creşte şi tonul celor care numără zilele acestor proiecte în forma lor actuală. În cele mai recente avertismente, Otmar Issing, fost economist-şef al BCE, a indicat că pericolul ieşirii Greciei din zona euro este real, iar fostul premier britanic Tony Blair a atenţionat asupra posibilităţii ca Marea Britanie să plece din UE.
"Totul vorbeşte în favoarea salvării zonei euro, dar câte state vor putea rămâne pe termen lung în uniunea monetară rămâne de văzut", a scris Issing în noua sa carte, "Cum să salvăm euro şi să întărim Europa", potrivit EUobserver. Issing este considerat a fi unul dintre părinţii euro, deoarece când moneda a fost lansată, în 1999, avea o funcţie extrem de importantă la BCE. El a fost şi guvernator al băncii centrale germane. Afirmaţiile lui Issing le contrazic pe cele ale actualului şef al BCE, Mario Draghi, care săptămâna trecută a ţinut să asigure că euro este un proiect ireversibil. "Suntem încă prea departe pentru a putea spune «gata, de acum cu siguranţă progresăm». Este încă nevoie de reforme substanţiale în aproape toate ţările", a spus fostul oficial al BCE.
El crede că instituţia nu ar trebui să joace rolul de "pompier" al zonei euro în actuala criză a datoriilor. "Cu cât politicienii acţionează mai puţin pentru a tăia rădăcinile crizei, cu atât ei privesc mai insistent către BCE, care nu a fost creată pentru rolul acesta. Este o bancă centrală şi nu o instituţie făcută să salveze guvernele de la faliment", notează Issing. Cartea acestuia vine la doar câteva zile după ce şeful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a asigurat că ieşirea Greciei din zona euro poate fi gestionată.
Ministrul german al economiei Philipp Roesler a spus luna trecută că