Buletinul informativ al Băncii Centrale Europene a adus o noutate în ediția lunii august. Instituția monetara a adăugat obișnuitei publicații o noua sectiune, unde analizează evoluția economică a celor cinci economii din zona Euro, care au solicitat un program de asistenţă financiară Uniunii Europene, adică, Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania şi Cipru. Raportul sugerează faptul că Spania se va confrunta în perioada urmatoare cu o acută scădere a salariilor.
Alături de interesante analize, speciaiștii băncii fac câteva recomandări, care indică faptul că exigențele în materie de politică de austeriate, ale BCE în raport cu aceste state, nu au ajuns nici pe departe la sfârsit. Organismul financiar european face câteva recomandări care ar implica importante si profunde modificări în structura economiilor comunitare.
Nu sună deloc bine noile recomandari pe care instituția condusă de Mario Draghi le face celor cinci economii de la periferia zonei Euro. Rețetele propuse economiei spaniole sunt un motiv de îngrijorare, atăt pentru sindicate, cât și pentru organizațiile patronale sau pentru cele profesionale.
Potrivit BCE, încă mai sunt necesare importante și profunde reforme, "toate ţările trebuie să adopte reforme ambiţioase care să ducă la creşterea competitivităţii", spune textul raportului și continuă indicănd trei obiective clare pe care ar trebui sa si le însușească guvernele țărilor afectate de criză. În primul rand reducerea costului forţei de muncă, in al doilea rând, reducerea exageratelor marje de profit ale agenților economici și în ultimul rând creșterea randamentului si calității produselor si serviciilor.
Conform raportului, primele doua obiective ar trebui să și le asume în primul rând țările cu o ridicata rata a șomajului. Un aviz mai mult decat evident dat Spaniei. În acest sens consideră că măsurile priorita