Piata locala de medicamente a inregistrat in cel de-al doilea trimestru al anului curent o crestere de 4,4%, pana la 2,77 miliarde de lei (la pret de distributie), marcand astfel o reducere importanta a cresterii in lei, potrivit companiei de cercetare si analize de piata Cegedim Romania.
In perioada aprilie-iunie 2012, valoarea totala a medicamentelor eliberate catre pacienti s-a ridicat la 2,77 miliarde de lei (626,5 mil. euro), insemnand un avans de 4,4% comparativ cu perioada similara din 2011. Exprimata in euro, valoarea pietei farmaceutice s-a redus cu 2,5% fata de intervalul omolog din 2011.
„Reducerea serioasa a cresterii pietei in lei, dublata de usoara scadere in volum, arata primul impact semnificativ al masurilor de implementare ale taxei clawback: accentul este deplasat fortat dinspre vanzari catre profitabilitate pentru majoritatea companiilor. Chiar daca, pe termen scurt, se va reusi temperarea dezechilibrului bugetar, problemele privind disponibilitatea si accesibilitatea multor medicamente vor continua sa se agraveze, atat din cauza suprataxarii, cat si din cauza deteriorarii cursului de schimb”, a declarat Petru Craciun, director general al Cegedim Romania.
Taxa clawback reprezinta o contributie trimestriala pe care producatorii si importatorii de medicamente trebuie sa o plateasca astfel incat sa fie acoperit intregul consum de medicamente compensate ce depaseste bugetul aprobat de Ministerul Sanatatii la inceput de an. Taxa este calculata pe baza unei formule in care se iau in considerare cota de piata si cresterea vanzarilor.
Evolutia pietei farmaceutice in trimestrul doi din 2012
• Retailul, cu segmentele Rx (medicamente eliberate pe baza de reteta medicala) si OTC (solutii terapeutice eliberate fara reteta), a inregistrat in perioada aprilie-iunie o valoare de 2,38 miliarde de lei (538,5 mil. euro), in