New Scientist a publicat un studiu care demonstrează că un cîine poluează mai mult decît poluează, împreună, două SUV-uri mari, cu motoare de cîte 4.600 cmc. Iar o pisică poluează cît un automobil din clasa compactă.
Studii mai vechi demonstraseră că un om generează o poluare mai mare dacă parcurge o anumită distanță pe jos, decît dacă parcurge aceeași distanță în automobil.
În România, atît taxa de primă înmatriculare cît și impozitul auto au fost stabilite nu în funcție de valoarea reală a unui automobil, ci invocîndu-se poluarea pe care o produc mașinile, mai ales cele cu motoare mari. De exemplu, impozitul anual pentru un SUV cu motor de 4.600 cmc este de 6.670 lei, adică 4,5 salarii medii nete lunare. Dacă s-ar dori în mod real o reducere a poluării prin taxe și impozite, proprietarul fiecărui cîine ar trebui impozitat anual cu 13.340 lei, adică 9 salarii medii nete. Iar la nașterea fiecărui cățel stăpînul ar trebui să plătească echivalentul a două taxe de primă înmatriculare pentru mașini cu motoare de 4.600 cmc.
Tot ținînd cont de poluare, mersul pe jos ar trebui să fie taxat mai mult decît mersul cu mașina. În cazul mersului pe jos, caloriile arse trebuie înlocuite prin ingestia unei cantități de alimente. Pentru producerea acestei cantități de alimente, industria alimentară produce mai multă poluare decît automobilul. Ținînd cont de poluarea generată, alimentele ar trebui accizate mai mult decît benzina.
Ca și multe alte taxe și impozite, acelea care invocă poluarea automobilelor nu sînt decît niște taxe pe minciuni, taxe care nu ar fi posibile dacă oamenii nu ar fi atît de ignoranți și de creduli.
De fapt, întreaga istorie a umanității se rezumă la atît: haite de idei greșite mînă turme de oameni greșiți…
New Scientist a publicat un studiu care demonstrează că un cîine poluează mai mult decît poluează, împreună, două SUV-