* În stânga drumului ce urcă prin arşiţa verii de la Deva, prin Ţara Moţilor, către Oradea, se întinde binecuvântata Ţară a Zarandului. Binecuvântată de două ori: pentru că e nespus de bogată şi de frumoasă, locuită de oameni harnici şi credincioşi, şi pentru că în ea s-a născut Sfântul Ardealului, Arsenie Boca. Poate părea o exagerare, dar când urci potecile căţărate pe dealurile fierbinţi, pentru a ajunge la bisericile de lemn înălţate pe culmile lor, adevărate minuni ale geniului creator popular, înţelegi că numai astfel de locuri vechi şi curat româneşti puteau să nască oameni săgetaţi de credinţă şi de Hristos, precum Arsenie Boca. În Zarand, moţii au sufletul precum chipul bisericilor pe care le-au înălţat *
Biserica-suliţă din Ciungani
Ca să ajungi la biserica zărăndenilor din Ciungani trebuie să urci. Sătenii îşi amintesc şi acum că la început au vrut să o aşeze într-o vale, la răspântie de drumuri. Dar Domnul rânduise altfel.
S-a întâmplat într-o noapte. A doua zi aveau să purceadă la lucru. Se sfinţise locul viitoarei biserici, iar lemnele erau gătite de mult, aşezate cuminţi, doar să fie închegate de meşteri. Atunci a venit o suflare năprasnică de vânt, iar bârnele au fost aruncate pe vârful unui deal. Totul s-a întâmplat nespus de repede. Minunea i-a uimit pe credincioşii din Ciungani. Până astăzi ei cred că trei îngeri au venit din cer şi, la adăpostul întunericului, au strămutat lemnul pentru biserică. Sătenii au ştiut că, de acum, nu au altă cale. Şi au ridicat lăcaşul chiar în vârful dealului. Acolo unde l-a ales Dumnezeu. Un loc sfânt.
Toate acestea s-au petrecut în urmă cu patru veacuri. Dar oamenii nu au uitat. Nu aveau cum, căci merg la biserică în fiecare duminică, urcând malul abrupt şi ostenindu-se la fiecare pas. Un urcuş istovitor, care te rupe de lume şi te închide în cer.
Pasăr