Un studiu recent a scos la iveală faptul că spunând mai puţine minciuni îţi poţi îmbunătăţi sănătatea fizică şi mentală, scrie Daily Mail.
Cercetarea s-a efectuat timp de zece săptămâni, pe un număr de 110 persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 71 de ani. Grupul a fost împărţit în două, o parte dintre participanţi fiind sfătuiţi să evite atât minciunile minore cât şi pe cele majore, pe durata desfăşurării studiului. Celeilalte jumătăţi nu i s-a cerut acest lucru. Ambele grupuri au completat săptămânal un chestionar referitor la starea de sănătate şi la modul în care decurge relaţia cu partenerul de viaţă. Totodată, participanţii au fost supuşi unor teste poligraf, pentru evaluarea numărului de minciuni spuse în fiecare săptămână.
Rezultatele au scos la iveală o legătură între obişnuinţa de a nu minţi şi o stare bună de sănătate, în cazul grupului persoanelor sfătuite să spună doar adevărul în cele zece săptămâni ale studiului.
Per ansamblu, s-a constatat că cei care au spus săptămânal cu trei minciuni mai puţin, pe toată durata desfăşurării cercetării, şi-au îmbunătăţit sănătatea mentală, fiind mai puţin trişti sau tensionaţi. Totodată, participanţii nu s-au mai plâns de probleme fizice precum dureri în gât sau dureri de cap.
Cercetătorii de la Universitatea din Notre Dame au observat, de asemenea, că influenţele obiceiului de a minţi se resimt şi în relaţia de cuplu sau, în general, în relaţiile interpersonale.
Un studiu recent a scos la iveală faptul că spunând mai puţine minciuni îţi poţi îmbunătăţi sănătatea fizică şi mentală, scrie Daily Mail.
Cercetarea s-a efectuat timp de zece săptămâni, pe un număr de 110 persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 71 de ani. Grupul a fost împărţit în două, o parte dintre participanţi fiind sfătuiţi să evite atât minciunile minore cât şi pe cele majore, pe durata desfăşurării st