"În ciocnirea civilizaţiilor, Europa şi America îşi vor uni forţele sau se vor prăbuşi. În marea ciocnire, în <
Aşa sfârşeşte celebra carte* a lui Samuel Huntington "Ciocnirea civilizaţiilor şi refacerea ordinii mondiale", apărută recent a Editura Litera*), o lucrare, cum bine spunea fostul secretar de stat Zbigniew Brzezinki în cuvântul înainte, "deschizătoare de drumuri, care a redefinit sensul tumultului lumii de azi şi a oferit un vocabular nou pentru a interpreta complexităţile lumii noastre din ce în ce mai compacte."
Samuel Phillips Huntington (1927-2008) a fost profesor la Harvard, director de planificare a securităţii în cadrul Consiliului de Securitate Naţională, în timpul Administraţiei Carter, şi a obţinut notorietatea internaţională prin această carte din 1996, în care susţine teza unei noi ordini mondiale, instaurată la sfârşitul Războiului Rece. Îşi formulase această teorie într-un articol publicat în 1993 în revista "Foreign Affairs", ca reacţie la cartea lui Francis Fukuyama, "Sfârşitul istoriei şi ultimul om" (1992). În România, cartea a apărut de îndată la Editura Antet, tradusă de Radu Carp şi prefaţată de Iulia Motoc. Ediţia de faţă este o nouă traducere.
"Ipoteza mea - afirmă Huntington, care a fost şi consilier politic al preşedintelui Clinton - susţine că sursa fundamentală a conflictului în această lume nouă nu v