Unionismul românesc pentru liderii ruşi e ca “imperialismul" american pentru liderii sovietici. Pe de o parte, produce îngrijorare în vârfurile politice de la Moscova, pe de altă parte, permite acestora să ţină în priză masa manipulabilă de rusofoni, scrie vineri Jurnal de Chişinău, făcând referire la incidentele de duminică de la Bălţi. Sursa: Octavian Cocoloş
Potrivit editorialistului Petru Bogatu, faptul că Kremlinului îi este frică de Unire pare să fie un semn bun. “Neliniştea lui Putin confirmă în fond trezirea conştiinţei naţionale în Republica Moldova. În rest, să fie ruşii sănătoşi. Frica de americani nu i-a scutit de înfrângerea în războiul rece. De ce te temi, de aceea nu scapi", concluzionează autorul, preluat de Agerpres.
Populaţia rusofonă de la Bălţi a aruncat cu pietre şi ouă în România, scrie Constantin Tănase în Timpul de vineri, referindu-se la aceleaşi incidente de la Bălţi. În articolul său, el abordează tema unirii Republicii Moldova cu România, menţionând că încă nu a venit timpul pentru aceasta.
“Unioniştii militanţi de la Chişinău gândesc altfel, decât clasa politică de la Bucureşti, ei se comportă astfel de parcă unirea ar putea avea loc acum, sau în viitorul cel mai apropiat. Ei se fac a uita că unirea nu poate fi realizată în pofida voinţei României, deoarece, cum zic românii, dragoste cu de-a sila nu se poate (fiindcă s-ar numi altfel)", potrivit lui Constantin Tănase.
El consideră că acum, pentru moldoveni, nu unirea cu România e prioritatea zilei, ci păstrarea latinităţii şi românităţii Republicii Moldova, care trebuie salvată de la distrugere ca fiind cel de-al doilea stat românesc. “Deocamdată, atâta ne permite istoria. Să nu punem carul înaintea boilor, pentru ca nu cumva, când va deveni posibil, să nu avem ce uni cu România", conchide autorul.
Ziarul în limba rusă Panorama scr