Asociaţia Marilor Reţele Comerciale: Consumatorii din România au nevoie de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%
Măsura ar urma să contribuie la reducerea evaziunii fiscale, precum şi la încurajarea producătorilor locali şi la stimularea consumului
Majoritatea statelor europene aplică niveluri reduse de TVA pentru alimentele de bază, acestea situându-se între 0% în Marea Britanie şi 14% în Cehia
Reducerea TVA la alimente va scădea preţurile la raft cu acelaşi procent cu care se va micşora taxa, ceea ce va servi în mod direct intereselor consumatorilor din România, susţine Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).
"Consumatorii din România au nevoie de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%. O astfel de măsură va contribui, în opinia noastră, la reducerea evaziunii fiscale, la încurajarea producătorilor locali şi va stimula cu siguranţă şi consumul. În consecinţă, salutăm şi susţinem intenţia Guvernului de a reduce TVA la alimente şi sperăm că se va concretiza cât mai curând", a declarat într-un comunicat Delia Nica, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România.
Potrivit acesteia, cele mai multe state europene aplică niveluri reduse de TVA pentru alimentele de bază, acestea situându-se între 0% în Marea Britanie şi 14% în Cehia.
Potrivit Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, toate ţările din Europa Centrală şi de Est aplică niveluri reduse de TVA. Astfel, în Polonia cota de TVA pentru produsele alimentare este de 5%, în Bulgaria de 9%, iar în Slovenia de 8,5%.
"În acest context, consumatorii din România, unde continuă să se practice un nivel ridicat al TVA la alimente, sunt direct afectaţi, mai ales în condiţiile unei conjuncturi economice nefavorabile determinată de deprecierea leului, inflaţie şi creşteri salariale sub nivelul inflaţiei. Asociaţia Marilor Reţele Co