Oameni vs. banci, nord vs. sud, bogati vs. saraci? Desi toate aceste conflicte pot fi reale, una dintre cele mai mari probleme ale crizei euro este rar discutata: Persoanele in varsta traiesc pe cheltuiala celor tinere si traim intr-o perioada in care urmatoarea generatie ar putea iesi pe strazi pentru a se confrunta cu parintii sai, scrie cotidianul german Der Spiegel, intr-un articol semnat de David Bocking.
"Afara cu toti acestia" a devenit unul dintre sloganurile strigate anul trecut de zeci de mii de "indignati" din Spania. Aditional furiei lor eponime, multi dintre ei aveau un lucru in comun: multi erau tineri si se considerau pe sine victime ale crizei.
Ei trebuiau sa fie probabil mai exacti si sa strige: "Toti oamenii batrani trebuie sa plece". Aceasta fraza se poate aplica, in multe moduri, pentru ca actuala criza din zona euro este de asemenea un conflict intre generatii - fluxul persoanelor din generatia 'baby boom' (persoanele nascute in anii 50 si 60) traieste astazi, prosper, pe cheltuiala celor tineri.
Echitatea dintre generatii - masurata printre alte lucruri si prin nivelurile datoriilor directe si ascunse si prin drepturile de pensie - este in particular scazuta in sudul Europei. Intr-un studiu din 2011 privind echitatea intergenerationala in 31 de state, realizat de Fundatia Bertelsmann, Grecia s-a clasat pe ultimul loc. De asemenea, celelalte tari sudice, Italia, Portugalia si Spania s-au clasat pe locurile 28, 24 si respectiv 22.
In prezent, inegalitatea distribuirii veniturilor si oportunitatilor este distincta:
colapsul pietei fortei de munca a afectat tinerii europeni mult mai puternic decat generatiile mai in varsta. In Grecia si Spania mai mult de jumatate dintre persoanele sub 25 de ani sunt in somaj - o rata de doua ori mai mare fata de cea inregistrata in randul persoanelor mai batr