Procurorii din Parchetul General au interceptat mai mulţi angajaţi din MAI, care au atribuţii în gesionarea datelor de evidenţă a populaţiei. Aceştia explicau în discuţii cum au ajuns să scadă numărul alegătorilor.
În această perioadă, fostul ministru Victor Paul Dobre şi complicii acestuia au desfăşurat mai multe demersuri, au purtat mai multe discuţii despre modalităţi prin care, într-un mod aparent legal, să se poată ajunge la o diferenţă între numărul electorilor de la referendumul din 29 iulie 2012 şi cei pe care urmăreau să-i obțină printr-o actualizare ulterioară.
Cum s-a redus fictiv populaţia din mai multe judeţe
Pentru a ascunde acest demers au fost efectuate mai multe analize şi variante de lucru. În vederea atingerii acestui scop infracţional, s-a optat inclusiv pentru reducerea fictivă a populaţiei în unele judeţe, iar una dintre modalitățile de obţinere a acestui rezultat era creșterea numărului de persoane care figurează în bazele de date ca fiind decedate.
Curtea Supremă a confirmat mandatele de interceptare
Convorbirile telefonice şi ambientale sunt în referatul Parchetului Curţii Surpeme, prin care procurorul General al României cere Parlamentului avizul pentru începerea urmării penale împotriva lui Victor-Paul Dobre, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Victor-Paul Dobre a fost ministru delegat pentru Administrație în cadrul Ministerului Administrației și Internelor şi este deputat în Parlamentul României. El este cercetat într-un dosar privind fraudarea listelor electorale permanente. În acelaşi dosar au mai fost puşi sub urmărire penală fostul secretar de stat din MAI, Ioan Nicolae Căbulea şi chestorul Constantin Manoloiu, şeful Direcţiei pentru Evidenţa Populaţiei.
Potrivit referatului semnat de procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi interceptprile din a