Premierul Victor Ponta a dat, din nou, undă verde continuării minirecensământului populaţiei, deşi a declarat în repetate rânduri că va respecta decizia Curţii Constituţionale, care a cerut Guvernului listele electorale folosite deja la referendumul pentru demiterea preşedintelui.
Scopul pare a fi ştergerea de pe liste a cel puţin 1,8 milioane de cetăţeni cu drept de vot care muncesc în străinătate, dar şi-au păstrat domiciliul permanent în România. Cei vizaţi pentru a fi şterşi sunt în principal românii care lucrează în Italia şi Spania, dar se întorc de două ori pe an - de Crăciun şi de Paşti, la domiciliile lor din România, unde au familia.
Pe 7 august, Victor Ponta a avizat memorandumul semnat de miniştrii Mircea Duşa (MAI), Mariana Câmpeanu (Ministerul Muncii), Titus Corlăţean (Ministerul de Externe) prin care s-au stabilit ce categorii de cetăţeni români să fie scoşi de pe listele electorale permanente. În baza acestui memorandum, ministrul delegat pentru Administraţie Radu Stroe a trimis autorităţilor locale - prefecţi şi preşedinţi ai consiliilor judeţene -, o circulară care stabileşte „măsurile privind actualizarea listelor permanente la data de 29 iulie 2012 şi transmiterea către Curtea Constituţională a numărului de persoane înscrise pe listele electorale permanente, pentru a se putea stabili dacă referendumul pentru demiterea preşedintelui este validat". Pentru a putea fi şterşi de pe listele electorale, prin circulară şi memorandum se indică, între altele, stabilirea numărului de decedaţi, numărul celor care şi-au pierdut dreptul la vot prin hotărâri judecătoreşti, numărul persoanelor cărora le‑au expirat actele de identitate, numărul celor care au domiciliul în străinătate, numărul celor care au reşedinţa în străinătate, numărul celor care au cerut cetăţenie străină, numărul celor care s-au căsătorit sau au divorţat.
Grosu