"Un înscris extrem de ciudat", aşa a calificat ieri premierul Victor Ponta rectificarea pe care Curtea Constituţională a publicat-o marţi în Monitorul Oficial, rectificare ce susţine, în completarea unei decizii a Curţii Constituţionale din 2 august că în cvorumul pentru validarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu trebuie incluşi şi românii cu drept de vot din străinătate.
Fără acea rectificare transmisă de Curte, românii din străinătate ar fi fost excluşi din listele electorale permanente pentru că aşa se înţelegea că trebuie făcut în urma publicării primei variante a hotărârii în Monitorul Oficial. Fără românii din străinătate şi prin eliminarea de pe liste a celor fără drept de a se afla acolo, exista, teoretic, posibilitatea de a curăţa aceste listele electorale de aproximativ 1,3 mil. persoane, ceea ce ar fi făcut probabilă ipoteza ca prezenţa la urne la referendumul din 29 iulie a celor 8,45 mil. cetăţeni să însemne 50% plus unu din numărul celor înscrişi pe listele electorale - cvorumul cerut de lege pentru validarea referendumului.
Această miză fundamentală face ca discuţiile de mai sus să capete accente stridente.
Deocamdată însă, Guvernul merge înainte şi, potrivit unui document adoptat la nivelul Guvernului şi citat ieri de gândul.info, va "peria" listele electorale eliminând din acestea nouă categorii între care cei cu reşedinţa în străinătate, cei cărora le-a expirat actele şi nu le-au mai reînnoit, persoanele care şi-au schimbat domiciliul fără a fi radiate din lista localităţii rezidenţei anterioare, persoanele care se identifică la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafaţa locuibilă şi numărul de camere ale imobilului sau decedaţii.
După zile întregi de controverse şi atacuri politice, soldate cu demisii la vârf la Ministerul de Interne şi cu punerea sub acuzare a m