Anomalii descoperite la cuva unui reactor nuclear din Belgia ar trebui să conducă la verificarea tuturor instalaţiilor similare de pe teritoriul UE, însă această decizie revine statelor membre, iar CE nu are puterea să le-o impună, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei, relatează AFP.
"Autorităţile vor efectua aceste controale, acest lucru pare evident", a declarat joi Marlène Holzner, purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru Energie Gunther Oettinger.
"Comisia Europeană poate face recomandări, dar nu poate obliga", a subliniat ea.
Siguranţa a 22 de reactoare, dintre care nouă pe teritoriul Uniunii Europene (UE), se află în joc în urma descoperirii unor potenţiale fisuri pe cuva Reactorului numărul 3 al Centralei de la Doel, lângă Antwerpen, a dezvăluit marţi Agenţia Federală belgiană pentru Control Nuclear (AFCN) într-un comunicat.
Producătorul acestei cuve, grupul olandez Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, şi-a încetat, între timp, activitatea. El a livrat alte 21 de cuve, dintre care una echipează Reactorul numărul 2 al Centralei belgiene Tihange, lângă Liège, care va fi supusă unei verificări în septembrie.
România nu e vizată
Potrivit cotidianului francez Le Monde, acelaşi tip de cuve echipează două reactoare în Olanda, două în Germania, două în Spania, unul în Suedia, două în Elveţia, zece în Statele Unite şi unul în Argentina.
Lista ţărilor vizate a fost confirmată pentru AFP de către o sursă apropiată dosarului, dar nu şi numărul reactoarelor, care ar fi mai mic.
Autoritatea nucleară elveţiană (IFSN) a confirmat că firma olandeză a echipat Centrala de la Muhleberg, care are un singur reactor. Însă ea a precizat că fabricantul cuvei reactorului centralei de la Leibstadt este japonez.
AFCN din Belgia se află în contact cu organisemele similare din ţările vizate şi a anunţat o reuniune pentru o dată