Dilema premierului italian Mario Monti, care încearcă alături de omologul spaniol Mariano Rajoy să evite încheierea unor acorduri de "bailout" cu UE şi FMI, devine mai dificilă pe măsură ce eşecul austerităţii se conturează tot mai clar: recesiunea se adânceşte, dar costurile de finanţare nu scad, informează Mediafax.
Produsul Intern Brut al Italiei a scăzut cu 2,5% în trimestrul al doilea raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, şi cu 0,7% faţă de primele trei luni ale anului, Monti încercând să facă pe plac pieţelor de obligaţiuni prin scăderea cheltuielilor statului şi creşterea taxelor, potrivit unei analize Bloomberg.
Deşi premierul tehnocrat instalat anul trecut la Roma va reuşi să aducă în acest an deficitul bugetar sub limita dictată de UE, de 3% din PIB, Italia plăteşte încă dobânzi alarmante pentru a se împrumuta. Randamentul obligaţiunilor de stat cu maturitatea la 10 ani, indicatorul de referinţă al costurilor de finanţare, este apropiat de 6% şi depăşeşte cu mai mult de 4,4 puncte procentuale dobânda plătită de Germania.
Austeritatea lui Monti a coborât diferenţa dintre dobânzile Italiei şi cele ale Germaniei cu numai 0,78 puncte procentuale din noiembrie 2011, când a avut loc învestirea premierului italian.
Monti mai are opt luni de mandat şi încearcă să evite semnarea unui acord de finanţare externă. Italia a intrat într-o alianţă de facto cu Spania, condusă de premierul Mariano Rajoy, care nu vrea să-şi păteze mandatul cu un "bailout" însoţit de cedarea suveranităţii fiscale.
Campania celor doi se concentrează pe relaxarea condiţiilor în care cele două state ar putea obţine ajutor extern. Un bailout fără condiţii de austeritate care să echivaleze cu cedarea suveranităţii fiscale devine un împrumut la dobânzi mici, o garanţie pentru pieţe că statul va rămâne solvabil în viitorul previzibil.
"Cu cât se prel