În timp ce asociaţiile supermarketurilor şi ale producătorilor agricoli promit că vor reduce preţurile la alimente dacă scade TVA, analiştii locali sunt de părere că nici o lege nu obligă comercianţii să scadă preţurile, dacă s-ar diminua TVA de la 24 la 9%. GdS vă prezintă scenariile posibile.
La câteva zile după propunerea de a se diminua taxa pe valoarea adăugată (TVA) la alimente de la 24% la 9%, mai multe asociaţii de producători şi comercianţi se bat cu pumnul în piept că vor scădea preţurile la produsele de bază. Specialiştii în consultanţă fiscală din Craiova sunt de altă părere, pe motiv că rămâne la latitudinea unei firme dacă reduce preţul, din moment ce nici o lege nu o obligă să facă acest lucru.
Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) susţine că reducerea TVA la alimente va duce la scăderea preţurilor la raft. „Consumatorii din România au nevoie de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%. O astfel de măsură va contribui, în opinia noastră, la reducerea evaziunii fiscale, la încurajarea producătorilor locali, şi va stimula, cu siguranţă, şi consumul. În consecinţă, salutăm şi susţinem intenţia guvernului de a reduce TVA la alimente şi sperăm că se va concretiza cât mai curând“, a declarat Delia Nica, vicepreşedintele Asociaţiei, într-un comunicat transmis Mediafax. „Marii retaileri îşi propun să întreprindă toate demersurile care le stau la îndemână pentru ca preţurile de la raft să scadă în mod efectiv cu acelaşi procent cu care va scădea cota taxei“, informează Asociaţia. Retailerii din România au spus că majoritatea statelor europene aplică niveluri reduse de TVA pentru alimentele de bază, acestea situându-se între 0% în Marea Britanie şi 14% în Cehia.
Potrivit AMRCR, toate ţările din Europa Centrală şi de Est aplică niveluri reduse de TVA. În Polonia cota de TVA pentru produsele alimentare este de 5%, în Bulgaria