Din Peninsula Sinai şi până în Golful Persic, Orientul Mijlociu se militarizează cu paşi rapizi. Trupe, tancuri, vehicule blindate de teren, elicoptere. Armata egipteană a intrat cu toată forţa în zona sa estică – Peninsula Sinai. Intervenţia a fost declanşată pentru a curăţa zona de militanţii islamişti tot mai agresivi.
Duminica trecută, jihadiştii au ucis 16 grăniceri egipteni. Operaţiunea continuă. Timp de aproape 40 de ani, soldaţii cu armanent greu au avut practic acces interzis în această zonă. Peninsula Sinai este vizată de tratatul de pace încheiat de Egipt şi Israel în 1979, după războiul de Yom Kippur. Conform tratatului, în schimbul retrocedării Peninsulei, ea trebuia să rămână un fel de zonă-tampon demilitarizată.
Israelul nu numai că nu a protestat, dar a şi încurajat armata egipteană să-şi facă treaba. După ce, în urmă cu câteva zile, un oficial din Ministerul Apărării de la Tel Aviv a urat succes armatei egiptene, ieri, cei 14 membri ai Consiliului israelian de securitate au aprobat o flexibilizare temporară a acordului de pace din 1979, potrivit AFP.
Pe de altă parte, guvernul de la Tel Aviv intenţionează să-şi consolideze apărarea antirachetă. Nu numai împotriva ameninţării venite dinspre Egipt, ci mai ales contra unor eventuale atacuri dinspre Iran sau Siria. Potrivit „Le Point”, armata israeliană aşteaptă livrarea unui sistem de apărare antirachetă ameliorat – sistemul Arrow II, au indicat experţi militari. Acesta este conceput special pentru a intercepta şi neutraliza rachetele balistice iraniene şi siriene. Este unul dintre sistemele antibalistice cele mai perfecţionate din lume. Jumătate din costul proiectului va fi suportat de Statele Unite.
Odată cu creşterea tensiunilor în zonă – atât din cauza programului nuclear iranian, cât şi a războiului civil din Siria – Israelul a accelerat instalarea sa. „Blocul