Situaţia politică de la Bucureşti, criza europeană, dar şi violenţele din Siria reţin atenţia comentatorilor.“O ţară membră a UE şi a Alianţei Atlantice, România, a primit în guvernul său un tânăr politician acuzat de negarea Holocaustului”, semnalează La Repubblica din Italia, şi adaugă: “Premierul Ponta, deja acuzat de UE că ar fi încercat în van printr-un referendum de o legitimitate dubioasă să-l priveze de autoritate pe şeful statului, Traian Băsescu, şi pentru acţiunea sa împotriva Curţii Constituţionale Române, a vrut să-l numească pe amicul său fidel, Dan Şova, în funcţia de ministru pentru raporturile cu Parlamentul”.
Şi Nepszava din Ungaria remarcă “uimirea” generată de numirea lui Dan Şova în Cabinetul Ponta, dar reţine şi avertismentul preşedintelui delegaţiei FMI, Erik de Vrijer, care a susţinut că actualele probleme politice ale României se răsfrâng asupra devalorizării leului, a scăderii încrederii investitorilor şi a creşterii cheltuielilor de finanţare a economiei. “Europa a insistat ca Bucureştiul să respecte independenţa Curţii Constituţionale”, notează Dnevnik de la Sofia, în timp ce Sega, tot din Bulgaria, subliniază îndoielile legate de aderarea rapidă a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, formulate de ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich. Motivele – cităm: “Dezvoltarea în Bulgaria nu este atât de avansată pe cât ne-am dori, iar România porneşte pe un drum politic dubios”.
Analiştii continuă să examineze cauzele şi să caute soluţii pentru ieşirea Europei din criza economică. “Cine sunt pieţele?”, se întreabă ABC din Spania, şi încearcă să contureze un răspuns: “Doboară bănci, companii, ţări, iar acum fac să tremure un întreg continent”. “Arhitectul euro avertizează asupra exodului”, titrează The Independent, şi explică: “Unul dintre părinţii fondatori ai monedei unice şi fost economist-şef al Băncii Centrale Eu