Considerat soluţie pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane în Europa, proiectul Uniunii Bancare are de acum un calendar precizat. Bruxellesul va dezvălui în septembrie propunerea legislativă care va permite punerea în practică a unui supervizor unic pentru toate băncile zonei euro.
Comisia Europeană va prezenta la 11 septembrie propunerile pentru un supervizor bancar în sânul zonei euro, care va putea fi activ la începutul anului 2013.
Crearea unei autorităţi unice de supervizare bancară a fost decisă la ultimul summit european de la finele lui iunie, ca o condiţie pentru ca viitorul fond de salvare permanent al zonei euro, MES, să poată credita direct băncile fără a mai trece prin intermediul statelor, evitându-se astfel creşterea datoriei lor.
Proiectul uniunii bancare vizează transferarea unei mari părţi a puterii de supervizare a Băncii Centrale Europene (BCE) către Autoritatea bancară europeană (EBA), care nu şi-a găsit niciodată locul de la crearea ei, în 2011.
Comisia Europeană, o majoritate de state şi de bancheri ai Băncilor centrale doresc o uniune bancară al cărui nucleu ar fi zona euro, articulată în jurul BCE.
De partea ei, EBA va constitui o extensie a dispozitivului pentru cele zece state membre ale UE care nu au adoptat moneda europeană, euro.
Dezvăluind rapid planurile sale, executivul european speră că cei doi co-legislatori -Consiliul şi Parlamentul european - vor putea adopta acest text până la sfârşitul anului în curs, pentru a putea intra în vigoare de la începutul anului viitor.
Spre Uniunea economică
Summitul şefilor de stat şi de guvern prevăzut pentru decembrie este privit ca o ocazie ideală pentru ca şefii de state să aprobe acest pas suplimentar în direcţia unei Uniuni economice întărite.
Deşi Bruxellesul este lipsit de o mare parte a funcţionarilor europeni, aflaţi în vacanţă,