„Incompetenţă", „greşeală", „ticăloşie" erau termenii folosiţi de liderii USL, pe când era în opoziţie, pentru a caracteriza refuzul puterii de atunci de a plăti banii câştigaţi în procesele cu statul de pensionarii cărora le fuseseră tăiate pensiile speciale. După trei luni de guvernare, premierul nu a mişcat încă nici un deget pentru a-i ajuta. O va face în viitorul apropiat?
"Celor 2,2 milioane de pensionari trebuie să li se ceară scuze, să li se repare prejudiciul cauzat prin incompetenţă şi ticăloşie", declara, de la adăpostul opoziţiei, Victor Ponta, în martie 2012. În aceeaşi zi, liderul social-democrat dădea asigurări că, dacă USL va ajunge la guvernare după moţiunea de cenzură, viitorul Executiv va propune un calendar de restituire a banilor către pensionari. Sorţii şi o parte dintre parlamentarii puterii au fost de partea lor, aşa că moţiunea de cenzură a trecut.
Până atunci, membrii fostului partid de guvernământ fuseseră înfieraţi pentru că nu restituiau banii pensionarilor care câştigaseră în instanţă reîntregirea pensiilor speciale, tăiate de Guvernul Emil Boc în 2010. Micşorarea pensiilor i-a înfuriat nespus pe cei din opoziţie. Acuzaţiile au curs împotriva Guvernului, avocaţii PNL şi PSD s-au pus la dispoziţia pensionarilor afectaţi de tăieri.
Astăzi, însă, la mai bine de trei luni de guvernare, USL a rămas tot la stadiul de promisiuni: „Suntem într-o situaţie identică cu situaţia în care pensionarii au dat în judecată statul pentru pensii. La fel trebuie să facem şi cu rambursarea taxei auto. E clar că Guvernul va trebui să dea banii înapoi", a spus, ieri, premierul Victor Ponta, cel care a promis în mai multe rânduri că va returna, eşalonat, banii pensionarilor.
„Nu s-au recuperat drepturile câştigate în instanţă"
În realitate însă, situaţia a rămas, în multe cazuri, aceeaşi ca înainte ca USL să vină la putere. Mii de p