Preţul porumbului a crescut vineri la un nou nivel record după ce autorităţile americane au anunţat că seceta care devastează cea mai importantă regiune agricolă a SUA a distrus a şasea parte a recoltei de proumb în numai o lună, potrivit Financial Times.
Departamentul pentru Agricultură al SUA a revizuit în scădere cu 16,9%, faţă de iulie, estimarea pentru recolta de proumb din acest an, la 10,779 miliarde de buşeli (1 buşel-25,4 kilograme). În urma datelor, cotaţia porumbului în contractele futures a urcat cu peste 3%, la 8,437 dolari pe buşel.
Preţurile la grâu, porumb şi soia au crescut deja cu 25-50% din iunie, iar pentru porumb şi soia au depăşit maximele atinse în timpul crizei alimentare din 2007-2008.
Avansul susţinut al preţurilor trezeşte amintiri legate de criza din 2007-2008, când preţurile record la alimente au declanşat revolte în peste 30 de ţări, din Bangladesh până în Haiti, potrivit Financial Times.
Politicienii sunt tot mai îngrijoraţi de actuala situaţie a aprovizionării cu alimente. Situaţia este "precară", a scris, vineri, într-o opinie pentru Financial Times, secretarul general al Agenţiei pentru Alimente şi Agricultură a ONU, José Graziano da Silva.
"Chiar daca actuala situaţie este precară şi s-ar putea deteriora şi mai mult dacă persistă condiţiile meteo nefavorabile, nu este încă o criză. Riscurile sunt, însă, ridicate, iar răspunsuri greşite la această situaţie ar putea crea o nouă criză", a scris el.
Departamentul pentru Agricultură al SUA a redus puternic şi estimarea privind recolta de soia, în scădere cu 11,7% faţă de iulie, la 2,69 miliarde de buşeli (1 buşel-27,2 kilograme).
Prognozele s-au situat mult sub estimările analiştilor atât pentru porumb cât şi pentru soia, notează Financial Times.
Secretarul SUA pentru agricultură, Tom Vilsa