Preţurile legumelor şi fructelor nu au suferit prea mult de pe urma lipsei de apă din sol. Cel puţin aşa rezultă din oferta de pe tarabe, unde preţul este influenţat mai mult de raportul dintre cererea comercianţilor şi oferta producătorilor.
În ciuda secetei care afectează toată ţara, preţurile legumelor şi fructelor din pieţe nu au înregistrat o creştere semnificativă. În Piaţa Centrală din Craiova, oferta de produse autohtone era variată, iar preţurile nu erau considerate de cumpărători exagerate, ci normale pentru o perioadă în care apar scumpiri peste scumpiri. „Să vedem ce va fi la toamnă, când se face aprovizionarea de iarnă. Atunci s-ar putea simţi mai mult în preţ efectul secetei“, erau de părere unii cumpărători.
La capitolul fructe româneşti, acum este perioada prunelor. Piaţa era plină, iar preţul lor varia între 2 şi 2,5 lei, constant, după cum susţin comercianţii. Nici la legume nu par să se simtă efectele secetei. Asta pentru că preţul în piaţă este făcut de comercianţii care cumpără angro de la producătorii nevoiţi de cele mai multe ori să-şi vândă marfa pe nimic decât să rămână cu ea. Iar creşterile de preţ vin mai mult din nevoia comercianţilor de a-şi acoperi toate cheltuielile. Dar nu pot fi nici prea mari, pentru că puterea de cumpărare a scăzut.
„Sunt societate şi sunt de mult timp pe piaţă, dar an mai prost ca ăsta nu am întâlnit până acum. Nu are lumea bani, ce să facem?! Dar oamenii cumpără, pentru că trebuie să mănânce. Dacă astă-iarnă dădeau şapte-opt lei pe kilogramul de ardei gras, acum e mai puţin de doi lei. De vândut vindem, dar nu putem lăsa la preţ, poate să mai punem ceva“, a spus o comerciantă.
„Ţăranii nu mai au produse“
Aceeaşi comerciantă ne-a explicat şi de ce unele preţuri la produse se menţin ridicate: din lipsă de oferte. Marfa e tot mai puţină şi producătorii ţin la preţ. „Cerere