Ţinut în braţe de şeful său direct, un bulibaşă cu statut de funcţionar public îşi bate joc şi de banul, şi de bunul statului.
Angajat al Muzeului Ţării Crişurilor (MŢC) din Oradea ca paznic al Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţea din 1 Mai, omul le dă liber puradeilor din colonie la bălăceală în lacul termal, iar coetnicilor le permite să-şi scoată dobitoacele la păscut de nuferi. Aşa a ajuns rezervaţia de două ori unică în Europa. Ca singurul loc unde nufărul termal creşte în condiţii naturale de milioane de ani, dar şi unicul loc unde te poţi spăla cu el pe fund...
Educaţie ţigănească
În 1999, Muzeul Ţării Crişurilor şi-a colorat organigrama. Petre Hendre, vătaful coloniei ţigăneşti din Rontău, a fost angajat "la stat", paznic peste lacurile cu nuferi termali. Gestul a fost justificat prin faptul că romii din vecinătate agresau cel mai frecvent habitatul protejat. Cum cel mai potrivit să-i stăpânească părea a fi bulibaşa, conducerea Muzeului l-a luat în leafă, dându-i sarcini să întreţină şi să supravegheze rezervaţia. Pentru asta, Hendre primeşte în mână 780 de lei lunar. Doar că, în loc să-şi educe "supuşii" din colonie, omul îi lasă să-şi facă voia în arealul ocrotit de lege.
14 iulie, ora 20:10, lacul cu nuferi, zona Perla. Pe podul de vizitare, vreo 15 turişti fotografiau de zor. Punctul de atracţie nu erau nuferii abia înfloriţi, nici apusul de soare ce-i îmbăia într-o lumină caldă, ci trei puradei care se zbenguiau, în fundul gol, în lacul termal, printre florile monument al naturii. Lacătul de pe poarta de acces în rezervaţie atârna într-un singur belciug. Dedesubt, un anunţ: "Intrarea străinilor interzisă".
Două zile mai târziu, după ce a primit câteva asemenea poze, directorul MŢC, Aurel Chiriac (foto), a descins în rezervaţie, însoţit de muzeografii Secţiei Naturale, cei care se ocupă nemijlocit de zona ocrotită. Printre ei,