Majorarea salariilor la bugetari într-un an în care economia merge mai prost decât era estimat la finele anului trecut nu este posibilă decât prin tăierea investiţiilor din fonduri UE, arată proiectul primei rectificări bugetare pe 2012.
Veniturile statului vor înregistra în acest an o diminuare de 2,1 miliarde lei (0,4% din PIB), în timp ce prognoza de cheltuieli va fi redusă cu 753 milioane lei (peste 0,1% din PIB), arată proiectul rectificării bugetare ce va avea loc în această lună, potrivit Mediafax. Deficitul bugetar va depăşi cu 0,3% nivelul de 1,9%, acceptat prin legea bugetului pe 2012. În final, deficitul va atinge 2,2%, nivel care, spunea în urmă cu câteva luni Ministerul Finanţelor, a fost acceptat la negocierile cu FMI.
Care sunt cauzele?
Rectificarea este necesară ca urmare a micşorării veniturilor statului, în condiţiile încetinirii creşterii economice, dar şi a majorării unor cheltuieli, printre care majorarea promisă a salariilor la bugetari.
Scăderile de venituri sunt întâlnite la capitolele încasări din accize (cu 918,6 milioane lei, 0,2% din PIB), venituri nefiscale (cu 1,8 miliarde lei), sume primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate (cu două miliarde lei), venituri din capital (cu 432,7 milioane lei), contribuţii de asigurări sociale (cu 179,6 milioane lei) şi impozitul pe profit (cu 91,8 milioane lei).
Guvernul mizează pe majorarea veniturilor la bugetul de stat din TVA(cu 2,3 miliarde lei), impozitul pe venit şi salarii (cu 430,9 milioane lei) şi taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi (cu 288,8 milioane lei).
Pentru a se încadra în ţinta majorată de deficit, convenită cu FMI, de 2,2% din PIB, Guvernul a trebuit să taie 753,8 milioane lei din banii pe care ordonatorii de credite i-ar fi avut la dispoziţie în semestrul II al anul