Doboară bănci, companii, ţări, iar acum fac să tremure un întreg continent. Se apreciază că în fiecare an, pieţele vehiculează 3.450 de mii de miliarde de euro, pe când PIB-ul mondial înseamnă 45 de mii de miliarde; adică, de 76 de ori mai mult decât generează economia noastră reală. Însă pieţele sunt entităţi eterice.
Nimeni nu le poate arăta cu degetul sau nu le poate publica chipurile pe prima pagină a ziarelor. Nici nu pot fi aşezate într-o bancă a acuzaţilor, oricât de mult ar fi vinovate de criza economică mondială.
Dincolo de cortina de fum a pieţelor, se ascunde familia fondurilor de investiţii, entităţi a căror misiune este să investească, adică, să cumpere şi să vândă active (valută, acţiuni, datorie publică sau produse derivate) cu singurul scop de a obţine beneficiu, fondurile vehiculând suma de 18 mii de miliarde pe an.
Pe culmile pieţei, se află Blackrock, cel mai mare administrator de fonduri de investiţii din lume. Numai Blackrock vehiculează 3,65 de mii de miliarde de dolari, aproape de trei ori PIB-ul Spaniei. Preşedintele său şi consilier delegat, Laurence Fink, este considerat de mulţi (regele de pe Wall Street). Are aproximativ 60 de ani şi şi-a început cariera profesională în First Boston, unde a rămas fără serviciul, din cauza pierderilor pe care le suporta instituţia, ca urmare a faptului că a mizat pe datoria legată de creditul ipotecar. Concret, Fink lucra cu acelaşi produs financiar care a determinat falimentul Lehman Brothers şi care s-a aflat la originea crizei economice. În mod paradoxal, BlackRock ar putea să fie acum, unul dintre administratorii aleşi să auditeze băncile spaniole.
Pimco, stăpâna datoriei spaniole
Semnătura preşedintelui Pimco (cel mai mare fond de investiţii în obligaţiuni la nivel mondial), Mohamed A. El-Erian, poate fi găsită pe articolele de opinie din «The Wall Street Jou