Constantin Manoloiu ştia că pe listele electorale permanente nu sunt trecuţi şi românii de peste 18 ani cu domiciliul în străinătate, respectiv 471.301, iar oficialii MAI erau preocupaţi să actualizeze o astfel de bază de date şi să ia măsuri pentru situaţia în care se verifica veridicitatea datelor.
Faptele fostului ministru delegat pentru Administraţie Victor Paul Dobre, alături de ale chestorului principal de poliţiei Ioan Nicoale Căbulea - secretar de stat în MAI şi chestorului de poliţie Constantin Manoloiu - şeful Evidenţa Populaţiei, sunt stabilite prin probele administrate în cauză, susţin procurorii Secţiei de Urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Cuţii de Casaţie şi Justiţie, în referatul prin care solicită avizul Parlamentului de începere a urmăririi penale a lui Dobre.
Potrivit procurorilor, "intenţia calificată este evidentă, rezultând din faptul că s-a deturnat răspunsul iniţial şi s-a exprimat în numele ministerului o poziţie contrară celei exprimată public şi asumată de către conducătorul acestuia, ministrul Ioan Rus (care a demisionat în 6 august-n.r.)".
Totodată, procurorii arată că faptele lui Victor Paul Dobre, alături de ale lui Căbulea şi Manoloiu, "sunt contrare prevederilor legale aplicabile în materie".
"Nelegalitatea demersului pe l-au generat a fost în totalitate cunoscută şi acceptată de către aceştia, iar această împrejurare rezultă, cu prisosinţă din probele administrate în cauză", notează procurorii în documentul citat.
Totodată, procurorii arată că este de reţinut faptul că aceşti înalţi funcţionari publici cunoşteau că nu au înscris în listele electorale permanente pentru referendumul naţional din 29 iulie cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, dar nu au făcut public acest aspect.
STENOGRAME CU MINIŞTRI: "Să fugim din acest grup infracţional organizat!"
Într-