Două monede dacice din aur de tip Koson furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia au fost recuperate la Dublin de procurorii Parchetului Curţii de Apel Alba-Iulia şi au fost repatriate luna trecută în România, urmând să intre în colecţia Muzeului Naţional de Istorie.
Artefactele aparţin tezaurelor sustrase, în perioada 1998 - 2007, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, judeţul Hunedoara, clasat monument istoric pe lista monumentelor UNESCO, a precizat într-un comunicat Ministerul Public.
28 de persoane trimise în judecată
Procurorii au finalizat trei dosare până în prezent şi au fost trimise în judecată 28 de persoane, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, detecţii şi săpături neautorizate în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, şantaj şi nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri. Cercetările au fost efectuate de procurori ai Parchetului Curţii de Apel Alba-Iulia, împreună cu ofiţeri specializaţi din Inspectoratul de Poliţie Alba-Iulia.
Tezaurele furate: kosoni, scuturi dacice, depozite de unelte şi alte artefacte
Din anul 2005 şi până în prezent, prin activitatea organelor judiciare, Patrimoniul Cultural Naţional a fost reîntregit cu mai multe tezaure recuperate: 706 monede Koson din aur, 13 brăţări dacice din aur, un colier cu pandative şi o pereche de cercei din aur, trei scuturi dacice din fier forjat, depozite de unelte şi arme, câteva zeci de mii de monede antice din aur, argint şi bronz, precum şi numeroase alte artefacte depuse în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României, ale muzeelor naţionale de istorie din Alba-Iulia şi Cluj-Napoca, a precizat Ministerul Public.
Asociaţia infracţională şi maximizarea profitului
Procurorii Curţii de Apel din Alba Iulia au făcut o radiiografie a interlopilor care au pus ochii pe aceste comori ascunse. „La sfârşitul anului 199