O parteneră nouă, bolile de inimă, anumite pastile şi steroizii scad virilitatea. Ţigările tari şi ciclismul practicat regulat afectează circulaţia sângelui, necesară obţinerii erecţiei. Sursa: SHUTTERSTOCK
Majoritatea bărbaţilor se confruntă, de-a lungul vieţii, cu probleme de erecţie din cauza emoţiilor, anxietăţii sau stresului. De vină este descărcarea de adrenalină care reduce circulaţia sângelui în penis, prin contractarea vaselor.
"Accidente" se pot întâmpla atunci când bărbatul întreţine relaţii cu o parteneră nouă, indiferent de experienţă, sau când este cu o parteneră "impresionantă", în prezenţa căreia nu se simte în largul său.
Eventualele antecedente de "pană erectilă" amplifice teama de eşec, cu atât mai mult dacă partenera a avutceea ce se cheamă în termeni psihologici o atitudine devalorizantă. Nu trebuie scăpate din vedere nici perioadele stresante în plan profesional (concedieri, şomaj etc.) sau tensiunile din familie.
Bărbaţi bine făcuţi, cu potenţă zero
Înainte de a spune că disfuncţiile sunt "psihologice", trebuie să vă asiguraţi că nu există nicio cauză organică.
"Până în anii `90, s-a crezut că 90% dintre disfuncţiile sunt psihologice, altfel spus nu există bărbaţi impotenţi, ci numai femei nepricepute. Ulterior, pe măsură ce s-au acumulat date noi, s-a ajuns la concluzia că, de fapt, mai mult de 80% dintre disfuncţii au o componentă organică", explică medicul endocrinolog Dan Pereţianu, de la Centrul Medical Povernei.
Printre afecţiunile care pot provoca disfuncţii erectile se numără bolile arterelor (provocate de colesterol), diabetul, hipertensiunea arterială, boli ale măduvei spinării (traumatisme ale coloanei, hernie de disc, scleroză în plăci), intervenţii chirurgicale la prostată, rect sau vezică.
"Şi anumite medicamente afectează capacitatea bărbaţilor de a avea şi menţine o erecţie, printre care