Ministrul Agriculturii a propus instituirea unui impozit unic în agricultură în funcţie de calitatea terenurilor agricole, care va înlocui cel puţin alte şase taxe pe care le achită în prezent fermierii (impozitul pe venit, impozitul funciar, pentru proprietate imobiliară, taxa rutieră și alte impozite locale). În acelaşi timp, achitarea TVA, impozitele pentru asigurarea medicală obligatorie şi pentru proiecţia socială vor rămâne intacte.
Vasile Bumacov, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, a specificat că necesitatea implementării noii forme de impozitare a apărut ca urmare a reintroducereii impozitului pe venit şi a a situaţiei financiare complicate a fermierilor.
Se planifică că mărimea impozitului unic va varia în dependenţă de nivelul bonităţii terenurilor şi rentabilitatea producerii agricole de pe terenurile, care aparţin fermierii.
Potrivit lui Bumacov, cu scopul asigurării echităţii în aplicarea taxei unice, pentru diferite tipuri de producţie agricolă (şi volumul valorii adăugate) vor fi implementate diferiţi coeficienţi la calcularea impozitului. De exemplu, mărimea impozitului pentru producătorii de cereale se va calcula reieşind din 3 lei pentru un grad hectar, pentru floarea soarelui şi sfecla de zahăr va fi aplicată o taxă de 3,5 lei pentru grad hectar, iar pentru culturile multianuale - patru lei pentru un grad hectar.
În opinia ministrului, calculele specialiştilor denotă faptul că noul impozit nu va depăşi ca mărime impozitele şi taxele percepute în prezent de la producătorii agricoli. Impozitul agricol urmează să simplifice mecanismul de impozitare, prin substituirea celor şase impozite şi taxe în vigoare, şi anume, impozitul funciar, impozitul pe bunuri imobiliare, impozitul pe venit, taxa rutieră, taxa pentru apă şi taxa locală.
Impozitul agricol urmează să fie achitat anual, în 2 tranşe, în două părţi ega