Despre produsele din boabe de cacao, se stie ca fabricarea lor se pierde departe in timp, dar nu s-a cunoscut pana recent faptul ca membrii vechilor triburi precolumbiene Maya isi preparau nu numai sosuri pe baza de cacao, dar si ciocolata solida, in tablete asemanatoare celor de astazi.
Primele boabe de cacao le-a adus in Europa Cristofor Columb, dar europenii nu le-au dat importanta. Ulterior, in 1519, conchistadorul Hernando Cortez a descoperit la regele local Montezuma o bautura placuta, dar nici succesul acesteia nu s-a confirmat decat dupa multa vreme, scrie Daily Mail.
Alti conchistadori, care au calcat prin America unii dupa altii, nu si-au pus problema vechimii acestei bauturi, peparata din boabe de cacao, din pastai cu boabe de cacao sau numai din teci ale pastailor.
Abia recent, analizand vase de uz casnic descoperite in siturile arheologice mayase, cercetatorii au descoperit bliduri stravechi, pe care se identificau urme de ciocolata.
Vechimea blidurilor este estimata la 2.500 de ani, iar cercetatorii apreciaza ca urmele provin de la un sos de ciocolata, cu care mayasii isi asezonau mancarurile. Este de retinut ca, urmele fiind gasite pe bliduri si nu in cupe, rezulta ca sosul fusese preparat consistent, pentru a fi mancat, si nu lichid, pentru a fi baut.
Facand o legatura intre actualele obiceiuri alimentare din Mexic, dar si din Cuba, cercetatorii constata ca, inca si astazi, populatia traditionalista din zona consuma carne cu sos pe baza de ciocolata, intr-o specialitate culinara, intitulata "mol".
Cine a prins acei ani, isi poate aminti despre restaurantul cu specific cubanez "Havana", care functiona, inainte de anii '90, vis-a-vis de Universitate. Acolo, se putea comanda, printre alte specialitati americane, mol, o mancare din carne de vitel, cu sos de ciocolata. Amatorii de deli