Vacanţa mea se apropie de sfârşit. Nu puteam să plec din Halkidiki fără să vă arăt piaţa de peşte şi fructe de mare. Nu poate fi comparată cu o piaţă din marile metropole, unde aproape totul e un show, de la aşezarea peştelului pe tarabe până la strigătele de reclamă ale vânzătorilor.
În general, în piaţa grecească vând pescarii sau rude ale acestora. La ora 7.00, deja cumpărătorii îşi fac apariţia. Sunt localnici, dar şi mulţi turişti curioşi sau pofticioşi. Unii chiar îşi notează cum trebuie să prepare caracatiţa, calamarii, crabii sau creveţii.
L-am întrebat pe unul din pescari dacă ştie că "peştele de la cap se împute". A părut nedumerit şi e normal că nu ne cunoaşte proverbul. Răspunsul lui, însă, poate fi o pildă: "Dacă stai cu ochii pe peşte, nu se împute nici capul, nici restul". A râs când prietenul nostru, român şi grec de Salonic de peste 30 de ani, i-a explicat sensul proverbului românesc.
Delicii mediteraneene
Preţurile la peşte – dorada, ţipuri, gavros, ton – sunt mult mai mici decât la magazin sau dacă mănânci la tavernă. De exemplu, la restaurant dorada este trecută în meniu cu 40 euro/kg. Un peşte în farfurie va avea invariabil 500 gr, deci te va costa 20 de euro. Cu 20 de euro, însă, pot mânca trei persoane, dacă aleg salată grecească şi dovlecei prăjiţi cu sos de usturoi. Desertul (de obcei, aici, pepene sau îngheţată) vine din partea patronului localului.
Mulţi turişti preferă să cumpere peşte proaspăt din piaţă şi să-l prepare la grătarul din curtea vilei sau la cel al micuţului hotel în care locuiesc, deoarece administratorii locaţiilor de cazare le oferă toate condiţiile ca să se simtă bine şi să revină şi în anul următor. Dacă turiştii sunt nepricepuţi, grecul găseşte pe cineva din personal să le prepare calamarii sau creveţii.
Încă de la ora 7.00, piața de pește se umple de greci și turiș