Pentru cine isi aminteste, in Romania interbelica cele doua mari partide istorice - PNT si PNL - organizau alegerile toamna, dupa recolta, mizand pe o buna stare de spirit a taranilor.
Cand armele celui de-Al Doilea Razboi Mondial au tacut, odata cu "asezarea" lumii, moda proceselor electorale din Statele Unite si URSS a ajuns si la noi.
Sortii si-au jucat (ne)sansa in 19 noiembrie 1946, dupa o cumplita seceta, cand Romania acelui an se afla intr-o situatie deosebita, pentru ca, desi avea o constitutie "democratica"- aceea din 1923 cu unele modificari- nu dispunea de Legislativ.
Ultima reprezentanta nationala fusese aleasa in 1937, fiind dizolvata de catre Carol al II-lea, la putin timp, prin instaurarea regimului sau personal. Astfel, dupa 23 august 1944, Guvernul juca rolul de legiuitor unic, conducand prin decrete. Viitoarele ordonante de urgenta probate excesiv mai ales de PDL-ul d-lui Boc.
Blocul Partidelor Democrate, o alianta de stanga ce alcatuia Guvernul Groza (PCR, PSD, Frontul Plugarilor, PNL-Tatarescu), a adoptat o campanie bazata pe strategii de intimidare si abuzuri electorale impotriva incontestabililor decani ai popularitatii de pana atunci: PNT si PNL.
Istoricii afirma ca taranistii castigasera suficiente voturi pentru a forma singuri Guvernul ori, in cel mai rau caz, impreuna cu alte formatiuni anticomuniste. Ei bine, nu s-a intamplat asa. Amalgamul stangist de care pomeneam a invins prin malversatiuni zdrobitoare (379 de locuri), PNT - 32 si PNL doar 3.
Ce a urmat este cunoscut. Molima rosie a calcat pe grumaz democratia vreme de foarte multe decenii. Regatul Romaniei a fost ingropat pentru totdeauna.
Istoria se repeta?
Dupa atata amar de ani, canicula din 2012 a trimis tara intr-un desert politic si, implicit, economic. Totul sta incremenit, la bunul pla