Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, spune într-un interviu acordat MEDIAFAX că SRTv are o pierdere de 145,6 milioane de euro, iar desfiinţarea TVR Info şi TVR Cultural, deşi dureroasă, e necesară şi va fi urmată, până la 15 august, de renunţarea la toţi colaboratorii TVR Info.
Vineri, în aceeaşi zi în care Consiliul de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) a aprobat Programul de redresare economică a Televiziunii Române, care prevede faptul că TVR Info şi TVR Cultural îşi vor înceta emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 şi TVR 3, Claudiu Săftoiu a acordat MEDIAFAX un interviu în care explică pe larg necesitatea luării acestei măsuri, care va fi urmată de altele la fel de "dureroase".
TVR are în momentul de faţă o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, conform "scenariului pesimist" creionat de conducerea televiziunii.
Ca să exemplifice "dezastrul" în care se află TVR, Săftoiu a precizat că încasările Televiziunii Române sunt de 6.579.204 euro/ lună şi cheltuielile de 10.310.897 euro/ lună. Planul de măsuri avute în vedere de conducerea TVR prevede reducerea cheltuielilor la 5.107.774 de euro/ lună şi folosirea excedentului de circa 1.471.430 de euro pentru plata datoriilor şi pentru investiţii.
"Aici la TVR, din nefericire, ani la rând, au existat până una-alta, cel puţin la prima impresie, complicităţi (…) misiunea mea aici şi a Consiliului de Administraţie învestit în Parlamentul României este de a opri jaful structurat în care s-a complăcut ani şi ani de zile Televiziunea Română", spune Săftoiu.
O problemă foarte mare a TVR este şi numărul foarte mare de angajaţi - aproximativ 3.400 de angajaţi. Săftoiu spune că "numărul exact de scoateri din sistem" va putea fi precizat abia după fi