Economia Germaniei, care a reusit sa treaca nevatamanta prin criza economica mondiala, ar putea cadea prada crizei datoriilor din zona euro, analistii estimand intrarea in recesiune, in al doilea semestru din acest an.
In ultima saptamana, cea mai mare economie europeana a fost "lovita" de o serie de anunturi privind date statistice, in care se arata un declin al comenzilor industriale, al productiei industriale, al exporturilor si importurilor.
Ministerul Economiei a avertizat ca aceste cifre, adaugate la scaderea sentimentului de incredere din mediul de afaceri, reprezinta "riscuri semnificative" pentru cresterea economica.
Marti, vor fi anuntate datele privind produsul intern brut pe trimestrul doi, estimandu-se o crestere usoara, de 0,2 la suta. Insa pericolul intrarii in recesiune in a doua jumatate a anului este in crestere, iar acest lucru va avea un impact negativ major asupra zonei euro, avand in vedere faptul ca o parte din membri au nevoie de asistenta financiara.
"Economia germana pierde din avant, nu exista indoieli in aceasta privinta, iar, in trimestrul trei, va exista o scadere fata de al doilea", a declarat Joerg Kraemer, economist-sef la Commerzbank.
"De atunci inainte, va merge in jos. Economia germana sta mai bine decat restul din zona euro, insa nu se poate deconecta cu totul, mai ales ca si cresterea economica din China a incetinit", a adaugat acesta.
Germania este cunoscuta pentru cresterea bazata pe exporturi, insa criza din zona euro i-a afectat cea mai mare piata a sa. Aproximativ 40 la suta din exporturile tarii se indreapta spre partenerii din zona euro, iar 60 la suta spre Uniunea Europeana in intregime.
China, una din pietele cu cea mai mare crestere pentru Germania, reprezinta, totusi, doar 7% din totalul exporturilor.
Cum va fi afectata zona