* producătorii agricoli aşteaptă un ajutor financiar de la stat, pentru a fi despăgubiţi pe fondul pierderilor generate de secetă
Aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a ajutoarelor de stat în agricultură pentru compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectaţi de secetă se amână până la următoarea şedinţă de Guvern, a anunţat luni MADR.
Decizia a fost luată la finalul întâlnirii dintre ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, secretarii de stat Daniel Botănoiu şi Achim Irimescu şi reprezentanţii organizaţiilor profesionale, printre care LAPAR, ROMPAN, FNPAR, AGROSTAR, Holstein Ro, Federaţia Crescătorilor de Bovine din România, Asociaţia Fermierilor Români.
"În urma discuţiilor, la solicitarea reprezentanţilor FNPAR, LAPAR, PRODCOM, Federaţia Naţională Cartoful Românesc şi a Asociaţiei Fermierilor Români, Hotărârea de Guvern cu privire la aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a ajutoarelor de stat în agricultură în vederea compensării producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectaţi de secetă se amână până la următoarea şedinţă de Guvern. Amânarea a fost agreată în condiţiile în care se vor acorda plăţile pe unitatea de suprafaţă, aşa cum vor fi discutate în grupele de lucru", se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
De precizat faptul că fermierii brăileni susţin că acest an agricol este cel mai greu din ultimele decenii, seceta fiind principalul motiv de îngrijorare. "Dacă excludem Insula Mare a Brăilei, unde s-a irigat fără probleme, în zona de terasă culturile sunt 30 - 45% afectate, ceea ce înseamnă, evident, producţii foarte mici. La grâu, de exemplu, au fost fermieri care n-au scos nici jumătate de tonă la hectar. La porumb şi floarea-soarelui, mii de hectare sunt uscate, fără nicio speranţă pentru obţinerea unei