Un cercetător portughez de la Şcoala politehnică federală din Lausanne (EPFL) a pus la punct un sistem matematic ce permite identificarea unei informaţii care circulă pe o reţea, a unei epidemii sau chiar a unui atentat.
Cercetătorul Petro Pinto de la Laboratorul de comunicaţii audio-vizuale al EPFL a pus la punct un sistem 'care s-ar putea dovedi un aliat preţios' pentru cei care desfăşoară anchete criminalistice sau caută originea unei informaţii de pe internet. 'Datorită metodei noastre, reuşim să ajungem la sursa oricărui tip de informaţie care circulă pe o reţea prin +ascultarea unui număr restrâns+ de membri', a explicat Pedro Pinto. Ca exemplu, el spune că poate găsi autorul unui zvon care circulă între 500 de membri ai unei reţele, observând mesajele a doar 15-20 dintre ei.
"Algoritmul nostru poate reface în sens invers drumul parcurs de informaţie şi ajunge la sursă", a precizat el.
Cercetătorul şi-a testat sistemul şi pentru găsirea originii unei boli infecţioase din Africa de Sud. "Făcând modele pentru reţelele de circulaţie a apei sau pentru transporturile de persoane, am descoperit locul unde s-au declanşat primele cazuri", a explicat Pinto.
Omul de ştiinţă şi-a mai testat sistemul pe comunicaţiile telefonice legate de pregătirea atentatelor din 11 septembrie 2001. "Reconstituind reţeaua teroriştilor doar pe baza informaţiilor apărute în presă, sistemul nostru ne-a dat trei potenţiali suspecţi, dintre care unul a fost liderul dovedit al atacurilor, potrivit anchetei oficiale", afirmă el.
Detalii despre acest algoritm sunt publicate vineri în revista "Physical Review Letters".
Sursa: Agerpres