Boala varicoasă reprezintă un proces lent pe parcursul căruia peretele venos este afectat, iar în timp aceasta se extinde şi către ţesuturile din jur. Pe lângă faptul că sunt inestetice, varicele sunt însoţite frecvent de durere, iar în cazurile grave apar inflamaţii ale picioarelor.
Prof. dr. Mircea Pătruţ, de la Centrul Medical Focus, vorbește despre cum se manifestă această afecțiune și care sunt persoanele cel mai des afectate.
Varicele sunt vene superficiale, aflate în zona membrelor inferioare, care se dilată în mod exagerat, oferind piciorului un aspect inestetic, precizează medicul. Principalele cinci cauze care duc la apariţia varicelor potrivit specialiştilor sunt: Tromboflebita superficială. Aceasta afectează venele de la suprafaţa pielii, cel mai adesea la nivelul gambelor, dar poate afecta şi venele membrului superior. Aceasta este identificată prin apariţia unui cheag sanguin la nivelul venelor ce duce la îngroşarea vizibilă a acestora. Tromboflebita superficială apare în timpul sarcinii, în urma unui zbor cu avionul sau atunci când o persoană stă o perioadă lungă de timp imobilizată la pat sau în scaun cu rotile.Sarcina. În perioada sarcinii, datorită dublării volumului sanguin precum şi a faptului că femeia gravidă începe să câştige kilograme în plus, venele încep să fie suprasolicitate şi astfel apar varicele. În această situaţie, sângele, în loc să se întoarcă la inimă, stagnează. ”Modificările hormonale din perioada de sarcină, de fapt, progesteronul, este cel care determină relaxarea pereţilor venelor, făcându-i mult mai vulnerabili”, spune medicul.Tumora abdominală sau fibromul uterin. Fibromul uterin reprezintă o masă celulară care apare sub forma unei excrescenţe benigne la nivelul uterului femeilor aflate la o vârstă reproductivă. Acesta se poate dezvolta în interiorul cavităţii uterine, la exteriorul uterului sau în grosimea peretel