Puterea speră ca magistraţii CCR să reducă numărul de alegători, după validarea rezultatelor parţiale din 2011. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
În timp ce ministrul Mircea Duşa susţine că decizia de întrunire a Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor 2011 nu are nici o legătură cu validarea referndumului de demitere a preşedintelui suspendat Traian Băsescu, surse din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor au declarat, pentru EVZ, că scopul este tocmai acela de a modifica a listelor electorale, pentru a convinge Curtea Constituţională să valideze referendumul.
"Documentele pe care se organizează orice recensământ sunt copii după listele electorale. Reuniunea nu are nicio legătură cu listele electorale", a declarat ieri Mircea Duşa. Comisia de va întruni pe data de 14 august.
Guvernul Ponta a avut trei luni la dispoziţie să valideze datele
Potrivit lui Duşa, odată cu validarea datelor preliminare ale recensământului din 2011, judecătorii de la Curtea Constituţională "vor avea, orientativ, o cifră de referinţă" a românilor cu drept de vot. Ministrul susţine că a convocat Comisia abia acum, pentru că "nu s-a putut reuni din cauză că, în urma schimbării guvernelor, nu au putut fi desemnaţi reprezentanţii ministerelor în acestă comisie".
Cu toate acestea, Executivul a avut la dispoziţie nu mai puţin de 65 de zile să convoace comisia pentru a valida datele preliminare ale recensământului şi, implicit, să reactualizeze listele electorale, în caz că apăreau modificări.
Ponta dă bani să vadă datele INS mai repede
Bugetul Institutului Naţional de Statistică (INS) pentru procesarea datelor de la recensământul din 2011 a fost suplimentat de Guvern cu 11,2 milioane lei, bani ce vor fi alocaţi în două tranşe, în 2012 şi 2013.
Astfel, în 2012, INS va primi 8,4 milioane lei, iar anul viitor încă 2,7 milioane lei,