Planeta Marte a intrat din nou in centrul atentiei dupa ce Curiosity, roverul de 2,5 miliarde de dolari al NASA a reusit sa aterizeze cu bine pe Planeta Rosie, o realizare care ridica din nou intrebarea: cand va pune omul prima oara piciorul pe a patra planeta a sistemului solar?
La aceasta intrebare incearca sa raspunda cercetatorii, care isi doresc ca misiunea sa fie realizata in viitorul apropiat. Unul dintre acesti oameni de stiinta care incearca sa cucereasca planeta Marte este britanicul Alexander Kumar, de la statia de cercetare Concordoia, cu sediul in Antarctica, cel mai rece si singuratic loc de pe Pamant.
Acesta incearca sa inteleaga efectele izolarii extreme asupra astronautilor care pornesc in misiuni spatiale. Intr-un interviu acordat BBC, Alexander Kumar a explicat ca in mediul auster din Antarctica conditiile de viata sunt asemanatoare cu cele de pe oricare alta planeta, inclusiv Marte.
Baza Concordia pentru Alexander Kumar este a doua sa casa, pentru ca 10 din 12 luni si le petrece aici, studiind efectele unui loc izolat. Studiile sale vor ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine cat de mult pot fi testati astronautii din punct de vedere fizic si psihic pentru a face fata unor locuri straine si pustii. Alaturi de alti 13 cercetatori, Kumar a fost instruit sa traiasca intr-un mediu rece, unde temperaturile minime ajung sub -99.9 grade Celsius.
Omul va pasi pe Marte in timpul generatiei noastre - Astronomul Regal
"Ma aflu in inima Antarcticii, un loc pe care-mi place sa-l numesc 'Planeta Alba'. Este cel mai rece si intunecat loc de pe planeta. Temperatura de afara a scazut sub -99.9 grade Celsius. Tot timpul bate un vant rece, ferestrele au inghetat si sunt acoperite de gheata. Afara este intuneric, asa cum a fost de trei luni incoace. Ne aflam la o altitudine de 3.800 metri deasupra mari