Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi ia toate masurile necesare pentru a pune la adapost efectivul de porci din judet de o boala ce ameninta deja la nivel international.
Este vorba despre pesta porcina africana, o boala care poate produce mortalitate deosebit de mare. Boala este una virala, contagioasa si febrila, ce se transmite prin intermediul capuselor. In Iasi exista riscul ca aceasta sa-si faca aparitia datorita vecinatatii tarii noastre cu Ucraina, a circulatiei necontrolate a mistretilor, dar si a "micului trafic" de la vama prin care se poate introduce carne proaspata ori congelata sau alte produse provenite de la porcine. De asemenea, boala poate fi contactata in urma actiunilor de vanatoare desfasurate de la inceputul lunii, motiv pentru acestea trebuie supravegheate de un medic veterinar.
"In Romania nu evolueaza aceasta boala, dar se impun masuri clare pentru a preveni aparitia acestei boli. S-a facut o adresa catre asociatiile judetene de vanatori pentru supravegherea porcilor mistreti, indeosebi in locurile de hranire, adapare si se impune anuntarea rapida in cazul constatarii de animale bolnave. Luni vom controla depozitele frigorifice utilizate pentru depozitarea vanatului, iar in cursul zilei de marti ne vom intalni cu medicii veterinari de libera practica din Pascani, Targu Frumos si Harlau care supravegheaza porcinele din gospodariile iesene", a declarat dr. Ioan Vasile Gaboran, directorul executiv adjunct al DSVSA Iasi.
Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi ia toate masurile necesare pentru a pune la adapost efectivul de porci din judet de o boala ce ameninta deja la nivel international.
Este vorba despre pesta porcina africana, o boala care poate produce mortalitate deosebit de mare. Boala este una virala, contagioasa si f