Un studiu realizat de specialiştii de la Universitatea din Birmingham, citat de Daily Mail, arată că fierul din carnea roşie creşte riscul de apariţie a cancerului intestinal.
Fierul din carnea roşie declanşează boala atunci când intră în contact cu o genă care se găseşte în intestine, numită APC, dar numai atunci când aceasta suferă o mutaţie.
Testele realizate pe şoareci de laborator au demonstrat că, dacă gena APC suferă o mutaţie şi intră în contact cu o cantitate mare de fier, riscul de a dezvolta boala se dublează sau chiar se triplează.
“Gena APC este mutantă în opt din zece cazuri de cancer intestinal, dar până acum nu am fi crezut că aceasta este cauza bolii. Este evident că şi fierul joacă un rol decisiv în declanşarea bolii, dar numai atunci când gena APC este mutantă”, a explicat prf. Owen Sansom, coordonatorul studiului.
Anual, 41.000 de britanici sunt diagnosticaţi cu această boală, iar circa 16.000 mor din cauza ei. Potrivit studiilor anterioare, carnea roşie ar fi responsabilă de declanşarea bolii în 17.000 de cazuri din totalul celor înregistrate într-un an.
Experimentele anterioare au demonstrat că hemul, heteroatomul ionului de fier care dă culoarea roşie cărnii, ar fi responsabil de subţierea peretelui interior al colonului.
Un studiu realizat de specialiştii de la Universitatea din Birmingham, citat de Daily Mail, arată că fierul din carnea roşie creşte riscul de apariţie a cancerului intestinal.
Fierul din carnea roşie declanşează boala atunci când intră în contact cu o genă care se găseşte în intestine, numită APC, dar numai atunci când aceasta suferă o mutaţie.
Testele realizate pe şoareci de laborator au demonstrat că, dacă gena APC suferă o mutaţie şi intră în contact cu o cantitate mare de fier, riscul de a dezvolta boala se dublează sau chiar se triplează.
“Gena APC este mutantă î